2014. november 29., szombat

Könyvajánló - Katona Csaba

 
Ezt a könyvet azok olvassák el, akik a valódi Füredre kíváncsiak, nem a cukormázzal alaposan lecsurgatott reform-imázsra. Mert persze az is volt, de jó tudni, hogy nem csak az volt, hanem élet, a maga sokféleségével. 


Katona Csaba a Professionatus spielerek című könyvének ezt az alcímet adta: Arcok és történetek Balatonfüred múltjából. És ezek az arcok nem a történelemből rendszeresen visszaköszönő, országosan ismert figurák - róluk már épp elég írás került elénk -, hanem fürdővendégek, cigányzenészek, vendéglátósok, szerencsejátékosok, kalandorok, hivatalnokok. Vagyis csupa olyan "névtelen" szereplő, aki nap mint nap benépesítette a fürdőváros XIX. századi utcáit, kávéházait, vendéglőit és fürdőit.


A könyv megjelentetésének persze nem volt egyetlen célja a mítoszok döntögetése, de hát Istenem, ha egyszer valaki alaposan utána néz a dolgoknak, akkor ott kihullik ez-az a levéltári anyagok nagyokat hallgató, megsárgultan zizegő papírlapjai közül... és ez nem is baj.


Katona Csaba ezt így adja elénk: "Balatonfüred - főleg a XIX. századi - múltját ugyanis oly mértékig lepte és lepi el a romantikus pátosszal átszőtt naiv elképzelések tömege, hogy az még a megszépített történelem iránt oly fogékony Magyarországon is meglepő. E port épp ideje volt lefújni Füred múltjáról: a történelem - Füredé sem - nem szorul rá arra, hogy szépítsék. Természetesen korántsem gondolom azt, hogy a munkát én már el is végeztem: bőven van tennivaló, magam csak nekikezdeni tudtam.
 
Miért fontos ez? Mert nem elégedhetünk meg azzal, ha valóban tiszteljük őseinket és érdekel, miként, hogyan éltek, gondolkodtak, látták a világot, hogy néhány jól hangzó megállapítás, elcsépelt közhely mögé bújva vágyakozzunk egy olyan világ után, amilyen nem is létezett, megelégedve a felszínes tudás hamisan csillogó illúziójával."


Azt meg én teszem hozzá - a könyv történeteit olvasva -, hogy nem is kell a múltat átírni, mert az önmagában véve is elég színes, vagyis nyugodtan merüljünk el benne; a valóságos történelem semmivel sem fakóbb, eseménytelenebb, mint az ügyesen marketingelt változata. 

"Hasonló módon Balatonfüred XIX. századi történelme sem "csupán" az Anna-bál zenéje, Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós füredi időzése, Jókai Mór és Blaha Lujza villája. Ne féljünk megismerni ezt a - mesékhez mérten - nem oly szép és törkéletes, ám végtelenül izgalmas, nagyon is emberi, esendőségekkel terhelt és nagyszerű kolgokkal gazdagított, karakteres egyéniségekkel benépesített, nem naftalinillatú, hanem nagyon is eleven világot. Bízom benne, hogy az olvasó, aki társamul szegődik e felfedező úton, nem fog csalódni" - hív fel olvasásra Katona Csaba.


Nem csak a könyv szereplői mások, mint amilyeneket általában a közvélekedés a fejében forgat, hanem a kötet szerkesztőpárosa is: vastag szemüveges, élő szóban nehézkesen magára találó, kötött kardigános tudósok helyett két, a múlt tengerében vidáman lubickoló, a humort sem nélkülöző élő-lényt ismerhetett meg Katona Csaba és Tóbiás Krisztián személyében a tisztelt publikum, aki a füredi könyvbemutatóra kíváncsi volt.


Füred most divatos, sikk ide járni, itt hajózni, enni-inni, korzózni, vagy egyszerűen csak a levegőjében létezni. A város története is lehet sikkes, olvasni tudók és szeretők számára a könyvbe zárt múlt remek karácsonyi ajándék. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése