2014. december 6., szombat

Apró dolgok

Egy blogolvasótól jött ez a minap:

"Olvastam egy pár írásodat :-)
Holnap ha gép előtt leszek feliratkozom :-)
Nagyon tetszik. 
Gyönyörű a kislányod! Annyira jó rátok nézni.
Kicsit el is érzékenyültem az írásaidon.
Én jól köszönöm. Minden ok velem. Fejlesztem magam.
Megyek majd továbbképzésre.
Mindenféle fejlődésre gondolok. Lelki főleg. Jobban is érzem magam.
Meg gondolkodok mindig új dolgokon.
Sokat gondolkodok hogy mit tettem rosszul mit jól.
Nehéz belátni ha rosszul cselekedtél.
De ha elismered, akkor tudsz fejlődni. Jobban látod mit szeretnél.
Próbálom jobban értékelni a kis dolgokat.
Mert kellenek, mert fontosak."

Nekem ez a pár sor az idei advent. Igen. 


Nem tudom, hogy a sorok írója tudatosan teszi-e - adventre gondolva -, hogy visszatekint a cselekedeteire, és belátó. Hogy értékeli, mérlegre teszi, ami történt vele. Ennek folyományaként új dolgok jutnak eszébe, a személyes fejlődésének pedig nem csak a szakmai irányát szabja meg, hanem - és főként - a lelkit. S jobban érzi magát. Nem nyert a lottón, nem vett új házat, még újabb autót, és nem írt a Jézuskának, hogy holnaptól legyen új élete. A kis dolgokra figyel, mert kellenek, mert fontosak. Ennyi.

Járt nálunk ma egy kedves barátnőm. Meséli: utat tervez a székes fővárosba, karácsonyi bevásárlás.... A lelkem tiltakozva-dideregve rándult össze, amikor elképzeltem, hogyan sorakoznak a dugóban a bevásárlóközpontok rabjai, izzadva a még meg nem lelt tárgy miatt... Barátném anyukája most költözött egy kisebb lakásba, és felszabadulásként élte meg, ahogy a rég elő se vett tárgyakat odaajándékozhatta rászoruló ismeretleneknek egy bakonyi kis faluba. Nem kéne újabbakkal sújtani szegényt... Ajánlottam gyorsan, hogy vegyen neki jegyet színházba, az operába, vagy a Zeneakadémiára. Élményt, ne tárgyat... 

Mindenkinek más csodája van.

Talán egy séta a víz mellett vagy az erdőben, esetleg egy kiállítás.



 
Nem akarom ide hívni az én összes saját, apró csodámat. Egy biztos: legtöbbje boltban aligha vásárolható meg. Élen Nusi álmával.


Író "pótapám", Kornis Mihály a Vigasztalások könyvében értekezik a fontos dolgokról. A könyvespolcomról pillanatnyilag eltűntek a könyvek, egyik kincs helyett másik került rá: Nusi ruhácskái sorakoznak ott, szép rendben. Így aztán gyorsan odacsilingeltem Mityunak: küld már át nekem kérlek A bölcsek kövét, szeretnélek pontosan idézni. Íme:

"A váltás fehérneműd érint közvetlenül, meg a nadrágod, az inged és a cipőd. Az ételed. Az ágyad. Fontos még, hogy ki az, miféle ember és milyen hatással van rád, akivel időd legnagyobb részét a munkahelyeden, illetve az otthonodban töltöd.

Meg a munkád.

A bölcsek köve tudni, hogy a munkának játéknak kell lennie.

Csak pénzért nem érdemes csinálnod, úgy kinyuvaszt. A politika nem munka. Szolgálat. Szolga ne legyél. Ha csak nem ingyen, a nálad szerencsétlenebbeké. Az ételed első osztályú legyen, de ha kell, pár fillérből is kijöjjön. A legjobb minőségű kenyér a legjobb kefirrel, piros, hibátlan alma.

Elegáns helyen étkezz, mondjuk a Károlyi kertben, egy padon.

Az inged, mikor csak egy van, vajfehér legyen s lenvászon, vagy valamilyen természetes anyag. Nadrágod: sűrűn mosható. Fehérneműd kényelmes. Két pár cipőre sose sajnáld a pénzt meg a suvickot. Az ágyad, mindegy, hol van. Lehet egy lyukban is akár, de ott aztán egyedül lehess, amikor csak akarsz.

Viszont a matrac, amin fekszel, hibátlan legyen.

Az álmod múlik rajta, az egészséged, a nyugodt életed. A szoba tapétája lehet rojtos is, de a lakásnak, amiben élsz, csendesnek kell lennie. A többi részletkérdés.

Minden otthonhoz más ég tartozik

Tartozik hozzá egy ég, amit meg kell ismerni. Utána szeretni fogod. Nem mindegy viszont, hogy konkrétan kik vesznek körül, nap mint nap. E tekintetben ne ismerj pardont: országodat egy tiszta tekintetért! Bicska Maxi úr ismerőse, alkalmazottja, társa csak egy másik bicskás lehet.

Nincs annyi pénz, ami megérné, hogy elzüllj.

A párod se legyen rosszabb nálad. És tudjon szeretni. Továbbá ne idegesítsen. Akadnak érdekes emberek – érzékeny, csinos nők illetve szívdöglesztően jóképű és okos férfiak -, azt képzeled, hogy beléjük vagy zúgva, ők is beléd, mondják. Csupán az a baj, hogy feltűnően idegesítitek egymást. Felvillanyozódtok egymás közelében – annyira, hogy szinte sistereg a levegő. Együtt élnetek valóságos thriller! Ez sajnos nem fog változni; idővel rosszabb lesz. Ő nem a párod, hanem rettentően vonzó ellentéted, negatív feled, az árnyékod. A sebed. Bolygatását kerüld. A többi az életben nem számít. Lehet akármilyen. Majd megismered, megszereted, s figyelmed fénykörében megjuhászodik.

Ennyi a bölcsek köve."

Ajánlom még megolvasni  a fent említett kötet "Az élet minősége" címet viselő részét. Nem írok ide mindent, még a nyájas olvasó kedvéért sem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése