2018. augusztus 4., szombat

Füred jógázott


Volt, aki épp arra kerékpározott, mások könnyed sétára indultak a szívkórházból, s végül egy napsütéses szabadtéri jógaórán kötöttek ki, egyesek pedig célirányosan érkeztek vasárnap délután a Tagore-sétányra, a Nemzetközi Jóga Nap alkalmából tartott jógaünnepre.


Június 21-én világszerte a Nemzetközi Jóga Napot ünneplik, hogy felhívják az emberek figyelmét a tudatosan egészséges életmódra és az egészségre való odafigyelésre. Ennek kapcsán tavaly tradicionális ruhákban előadott, drámai tánckoreográfiákkal tűzdelt nagyszabású indiai bemutatót láthatott a füredi közönség az Anna Grand Hotel dísztermében.


A fesztivál szimbóluma idén is India és Magyarország két legfontosabb folyója: a szent Gangesz és a történelmi jelentőségű Duna, amik a kulturális sokszínűséget, a hagyományos értékeket képviselik. A 3. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztiválhoz és a 4. Nemzetközi Jóga Naphoz 21 magyar város, köztük Balatonfüred is csatlakozott.
 

Az Indiai Nagykövetség ez évben is kitett magáért: 24-n, vasárnap délután Rabindranáth Tagore szobránál színes jógaszőnyegek kerültek elő, a hangszórókból pedig tradicionális indiai zene csalogatta a Nobel-díjas költőről elnevezett sétány járókelőit. A város nevében Háry Lenke alpolgármester köszöntötte az Indiai Nagykövetség küldöttségét, majd a nagykövetség Budapestre delegált jógaszakértője, Ankita Sood mutatta be a Common Yoga Protocol-t, vagyis az ősi jóga gyakorlatot.
 

Közel harmincan csatlakoztak a csaknem egy órás jógafoglalkozáshoz. A legfiatalabb az a három és fél éves füredi kislány volt, aki két éves kora óta rendszeresen jógázik az édesanyjával. Nem csoda, hogy a jógaünnep egész felnőtt programját végigcsinálta. Mivel a sétánnyal párhuzamosan fut a kerékpárút, így az ott elhaladó biciklisek közül is csatlakoztak az indiai jógaórához. Aki pedig szokásos délutáni sétára indult a szívkórházból, az is beállhatott a gyakorlók közé. Az Indiai Nagykövetség ajándékaként minden résztvevő pólót és jógaszőnyeget vihetett haza.



(Az írás a Balatonfüredi Napló 2018. évi 6. számában jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése