2018. szeptember 24., hétfő

Mesefigurák az óvoda falán


Balatoni tavas és bakonyi erdős meserészlet került a füredi Óvárosi óvoda lépcsőházának falára. A jószolgálati tevékenységeket felvállaló Rotary Club Balatonfüred-Veszprém és Mannheim Viktória "Ecsetre fel" önkéntesei július 7-én festették fel a vidám figurákat, amiket a gyerekek a következő hét első reggelén fedeztek fel.


Az egész világot behálózó Rotary szervezet 1925 óta teljesít szolgálatot Magyarországon. Napjainkban ezerháromszáznál is több magyar rotarysta dolgozik azon, hogy segítsen, támogasson rászorulókat, tehetségeket, egészségügyi és gyermekintézményeket, s tegyen a környezetért, ezáltal jobbítva a világot. A Rotary a világ legnagyobb civil szervezete: kétszáz országban 1,2 millió tagja van, tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ-ben, és olyan világprogramokat vitt győzelemre, mint például a gyermekbénulás elleni küzdelem. 


A Nemzetközi Rotary Club részeként egy évvel ezelőtt alakult meg a női és férfitagokat egyaránt maga mögött tudó Rotary Club Balatonfüred-Veszprém. Azóta többek között az Ecsetre fel a Gyermekekért önkéntesei és Mannheim Viktória segítségével a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános és Speciális Szakiskola fehér falait keltették életre, vidám mesefigurák felfestésével. A sor most a balatonfüredi Óvárosi óvodán volt.


- Minden festési projektünk mögött több hetes szervezői, logisztikai munka áll – mondta Mannheim Viktória. – Hetedik éve festek, az önkénteseink újabb önkénteseket hoznak magukkal, most már közel kétszáz vállalkozó kedvű társammal dolgozok együtt az országban. Csodálatos dolog ezt a csapatot építeni és fenntartani. 


Mannheim Viktória családi érintettsége okán kezdett el egészségügyi intézményeket festeni. – A kisebbik fiam lyukas szívpitvarral született, így rengeteg időt töltöttünk gyermek-kardiológiai szakrendelőkben. A festés célállomásai eleinte gyermekkórházak és rendelők voltak, őket óvodák és iskolák követték, s ma már sok fogyatékkal élő vagy árva gyermekeket ellátó intézményektől is érkezik felkérés. 


Viktória szívét a gyermekek mosolya mozgatja. A munkája teljes mértékben ajándék a kicsiknek. – Ha az ember egyszer elkezd teljes szívéből adni, akkor azt soha többé nem tudja abbahagyni, és minél többet szeretne ajándékozni a gyermekek számára. 


Az eredetileg mérnök-közgazdász anyuka egyetemi docensként dolgozott a felsőoktatásban, s augusztusban tudományos kutatóként tér vissza a szakterületére. Sosem tanult festeni, gépészmérnök hallgatóként fogaskerekeket rajzolt az egyetemen. Ma már egyre kiforrottabb technikákat alkalmaz, a falakon gyakorolva majdnem minden hétvégén. 


- Balatonfüreden közös munkát végeztünk: én hoztam magammal az alapanyagokat, a festékeket, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém pedig a szállást, az ellátást és az útiköltséget finanszírozta, hogy eljussak ide Miskolcról. 


Az óvoda lépcsőházának egyik oldalára – a Balatont megidézve - egy tavas jelentek került, vidáman hancúrozó kacsákkal, békákkal és csigabigákkal. A másik oldalt pedig a Bakonyra való tekintettel egy erdő díszíti, madarakkal, őzikével és gombával. A rotarysták Balatonfüredről is várják azokat a jószándékú önkénteseket, akik a jószolgálati programok sikerre vitelében szívesen részt vállalnának.


(Az írás a Balatonfüredi Napló 2018. évi 6. számában jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése