Provence-i barátnőmnél vendégeskedve pironkodva szemléltem, hogy milyen
világkarriert épített magának a francia térség a levendulából. Hazatérve az
első dolgom az volt, hogy utána néztem a tihanyi levendulának. Elégedetten
nyugtáztam, hogy a szakirodalom szerint a tihanyi levendula illóolaj-tartalma,
annak minősége túlszárnyalja a francia ültetvények eredményeit. A termelt
mennyiségre jellemző, hogy annak idején még az árutőzsdén is jegyezték a tihanyi
levendula olaját.
De vajon mit tud ez a növény, ami ennyire magával tudja ragadni az ember
orrát, szemét, bőrét, mi több: lelkét? Elsőként egy kis botanika: az
szakirodalom a Lavandula angustifolia-t az ajakosvirágúak családjába sorolja,
őshazájaként pedig a Földközi-tenger mellékét határozza meg. Magyarországon
nevezik még keskenylevelű levendulának, francia levendulának, szagos
levendulának vagy orvosi levendulának is. Ha a növényt magát nézzük, akkor egy
alacsonyra nőtt félcserjét látunk, aminek az ágai a földtől elágazóak,
fásodnak, és a tövüknél igen könnyen letörnek.
Hogy hol lakik a varázslat? A
levelek és a virágok között kis olajtömlők vannak, itt gyűlik össze a levendula
olaja. Szintén Provence-ben hallottam, hogy csakis a legforróbb déli órákban
szabad a levendulát szedni, mert az erős napsütés hatására az illóanyagok ekkor
a legkoncentráltabbak a virágzatban. Nem véletlen, hogy a levendulaszedő
asszonyok igen nagy tiszteletnek örvendenek: ők görnyednek a tövek fölé a
tikkasztó nyári hőségben.
S ha már megszereztük a magas illóolaj-tartalmú levendulát, akkor jöhet a
felhasználás, testre-lélekre gyakorolt jótékony hatásai ugyanis évezredek óta
ismertek. A rómaiak például fürdővíz illatosítására használták. Lippai János
Posoni kert című műve 1664-ben került kiadásra, ő így foglalja össze a
levendula hatásait:
"... hanem főmosni való lugnak és ferdőnek igen jó, mert
megerősíti ...az embernek lankadt agyagvelejét, a főfájást is elüzi, sőt
minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos
betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot
megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizelletet kiüzi, megnyitja a megrekedt
máját és lépit embhernek. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember spikinárd
és levendula füvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben, és abból
igyék egynéhány nap egymás után. Hasonló ereje vagyon az égett vizének (v. i.
alkoholos párlatának) és olajának, aki ezen a vizen felül lebeg, kinek
legerősebb szaga van. Ha ezen füveket ecetben megfőzik, avagy olajukat a fájó
fogon tartják, elveszi a fájdalmat. Ha abból csinált égett borból, aki
elvesztette szavát, a szájába veszen egy keveset, megjön a szava. A
szivdobogást is elveszi, ha fahéjat és szegfüvet tesznek hozzá s ugy élnek
vele."
Nusinak efféle nyavalyái nincsenek - talán épp azért, mert nyolc hónapos pocaklakó korában is megmásztam vele a tihanyi öreg levendulást. Megérte, már csak a kilátásért is:
Najó, azért jól esett egy kis pihegés, úszva a levendula illatában:
A öreg levendulás felső csücskétől nem messze pedig van egy remek kilátópont, onnét jól rálátni az új ültetvényre is:
De hogy Nusinak garantáltan ne legyen főfájása, se hideg se meleg nyavalyája, szédelgése és reszketése, azért biztos ami biztos én a főmosni való lugba és az ő ferdőjének vizébe cseppentek pár csepp levendulaolajat, de még az ágy mellett is tartok szippantásnyi közelségben pár csokorral:
Az elmúlt másfél évszázadban Magyarországon is közismert és alkalmazott
gyógynövény lett a levendula. A nagymamám például rovarűzésre használta: kis textilzsákokat
varrt, abba gyömöszölte a levendulát, betette a ruhásszekrényekbe, így tartotta
távol a molyokat. Ismert volt általános fertőtlenítőszer gyanánt, és egyre több
helyen olvasható, hogy a régi szokásokhoz visszanyúlva manapság is öblítőként
használják, a frissen mosott ruhát illatosítják vele.
Rapaics Raymund: A magyarság virágai (1932) című könyvében ez olvasható:
"A mult században szerte európában lavandulás asszonyok hordták a városokba a lavandulát és hangos dicsérettel kínálták a városi népnek. Ez a szokás francia eredetű s valószínűleg Montpellierből terjedt el. Bécsen át eljutott Magyarországba is. Némelyik potpourrihoz használták fel a lavandulát, mások egyszerűen a fehérneműt őrző szekrénybe rakták. Így legalább a régi molyűző füveket is pótolta. Még ma is megjelennek június végén a budapesti utcákon a lavandulás asszonyok és ma is a régi buzgalommal kínálják a kertjükben nevelt lavandulát. A budai hegyekben itt-ott még most is akad az ember olyan helyekre, ahol néhány tő lavandula beszél elmult idők boldogságáról. Talán kertben volt, talán szellőben, de a szőlőt elvitte a filokszéra, a kertet valami rossz vállalkozás, nem maradt az egészből más, mint a lavandula."
A Tihanyi-félszigetre is ekkortájt hozták az első levendulatöveket. Egy
európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben
telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az
apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Addig Magyarországon
csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula,
ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől,
Vilmorintól rendelték meg (jelenleg a negyedik legnagyobb magkereskedő cég a
világon). A palántákat Budakalászon nevelték elő. Az ültetés kiválóan sikerült,
a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először.
A próbálkozást tehát
siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban
kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen
az illóolaj - a levendulaolaj - kinyerése volt, amit a virágzás idején
learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három
réz-lepárlóban állítottak elő. A második világháború előtt keserű mandulát
ültettek a levendulasorok közé, a rossz nyelvek szerint azért, mert nem ha mégis kipusztul a levendula legalább a mandula hozzon némi hasznot. A kis mandula-magoncokat később átszemezték nemes
mandulává, ezekből néhány öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban,
törzsükön viselve a szemzésre utaló erősen megvastagodott részt.
És most egy kis vegykonyha: a levágott levendulavirág elsőként a lepárló
zárt tartályába került, ide áramlott a gőzfejlesztő által előállított forró
gőz. A gőz előállítását 1932-ig gőzlokomotív végezte, melyet később stabil
gőzkazánnal váltottak fel. Ez a gőz
magával vitte az illóolajat a másik tartályba, ahol aztán a hűtővíz között
kanyargó csőkígyóban lehűlt, és újból folyadékká vált. A cső végén lévő
gyűjtőedénybe szépen kicsepegett a vízzel kevert levendulaolaj, és mivel az
olaj könnyebb a víznél, ezért annak felszínén jól látható módon elkülönülve
úszott. Innét már csak egy lépés hiányzott: le kellett engedni a vizet az olaj alól,
s a várva várt nyers levendulaolaj készen állt a további szűrésre, tisztításra.
Bittera Gyula elsőként Kaposváron, majd Budapesten, a Hungária körúton
létesített illóolaj-gyárat, itt történt a tihanyi levendulaolaj további
finomítása. Az olajat főleg külföldön, Németországban és Amerikában
értékesítették.
Mint sok minden másnak, a tihanyi levendulások sikertörténetének is csaknem
vége szakadt az 1950-es években: az ültetvény jelentős részét kivágták, a
Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt pedig jórészt
visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg
levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a
Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. Azokon
a területfoltokon, ahol még sok levendula élt, visszaszorították a cserjéket és
fákat, így ismét gyönyörű látvány a június-július fordulóján lila tengerként
hullámzó ólevendulás.
1995-ben az öreg
levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Zátonyi család bérlőként fontos szerepet játszott a tihanyi levendulások megmaradásában. A Külső-tóval
szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a
félszigetre érkezőket, akik a nemzeti park felügyelete mellett maguk is
szedhetnek levendulát.
És itt a hangsúly sajnos a felügyeleten van: korábban
ugyanis a fejlett bokrok, illetve a palánták „eltulajdonítása” okozta a
legnagyobb kárt. Az ültetvényben lévő foghíjak megjelenése elsősorban ennek, és
kis százalékban a fagykárnak volt tulajdonítható.
A hely megválasztása
nem véletlenszerű, ugyanis Tihany speciális, félsziget-jellegének
köszönhetően a mérések szerint a napsütéses órák számát tekintve az egyik
leggazdagabb hely Magyarországon, míg a csapadék mennyiségéről épp az ellenkező
mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat,
a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának.
A levendula igazi reneszánszát éli: a mai kor embere űzhet vele rovarokat,
bedörzsölheti a szúnyogcsípéseit, kezelheti izom- vagy ízületi fájdalmát,
nátháját és fejfájását, vagy alkalom adtán ágyába is viheti, pár cseppet a
párnájára csepegtetve. S talán ezzel a Krúdy Gyulánál olvasható hatást is eléri,
aki az Álmoskönyvében ezt írja: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk,
egy kedves élmény emlékét idézzük fel".
A levendula védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek. Szinte
minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. A virágzás
idején, június végén tartott Levendula Fesztiválon pedig miden erről a kis lila
növényről szól: ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a
szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, mesés
cserépedényekre festve.
Szakemberek kalauzolásával pedig bárki
által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.
(Az írás egy kevésbé személyes változata az Északipart 2014. évi számában jelent meg. Egynémely fotóért köszönet Hercsel Klárinak és Juhász Ritának.)
Kedves Anikó, köszönjük ezt a kedve, nagyon hasznos és szép írást.:)
VálaszTörlés