2020. április 4., szombat

Most jön a lélek

Ez most kemény lesz. Aki már átesett komolyabb betegségen, és ha csak egy pillanatra is, de megérintette a törvényszerű, mégis túl korainak vélt elmúlás érzése, az talán nyugodtabban áll bele abba, hogy a mennyezet időnként lefelé, a fal befelé, a padló pedig felfelé nyomul, amíg az egész tere akkorára nem zsugorodik, mint egy kekszes doboz. De még őket is próbára teszi a bezártság, pláne, ha egy szabad lelkű, kinti szökdécseléshez szokott ötéves is van a háznál.


A világméretű könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég magyar munkatársai is átmentek home office-ba. Az egyik terület tapasztalt vezetője alá húzós fiatal csapat tartozik, akik megszokták, hogy a főváros bőségesen terített asztalánál jó étvággyal fogyaszthattak kultúrát, kiváló ételeke, italokat, és a szórakozás végtelen számú lehetőségei közül válogathattak. Eddig. Most nehéz őket motiválni az online meetingek alkalmával, hisz a csoportvezető is csak az erkélyére mehet kirándulni.


Az aszófői Öreghegy lakója a világ egyik legirigyeltebb luxus-karanténjában csücsül. Vele egy magasságban a tihanyi apátság fehér duplatornyára tűz rá a nap, előtte a sajkodi öböl íves alakja, a mandulafák pedig telis tele lepkeszárnyú virágokkal. Boldoggá teszi a kerti munka, kitölti a napjait. Bár füvet most épp nem kell nyírni, a tereprendezés nagyon is időszerű, a sétálható saját telek pedig akkora, hogy nyaranta tizenkét kilométert sétálhat a fűnyíró után, mire csak az alsó terasszal végez. De hóvihar idején, az ablak előtt állva, kezében egy forró teával, a szabad kezével ő is a telefon után nyúl, hiányzik a baráti szó, a „leugrunk este Füredre jazzt hallgatni?”…


A veszprémi antikvárius arról ad hírt, hogy szomorú a kihalt Utas. A közösségi oldalát élő adás funkcióba kapcsolja, a hibátlan bakelitről lejátssza egy búgó hangú énekesnő régi, keserédes jazznótáját, aztán hazamegy. Pedig ha valamikor, hát most igazán szükség lenne az ő lélek-patikájának kevercseire, mégis fegyelmezettek vagyunk, otthon maradunk.


Nagy kérdés, hogy el tudjuk-e engedni a híreknek, az érkező adatoknak, információknak legalább egy részét. A médiadömpingben meghalljuk-e azt, hogy a globális adatok szerint az aktív esetek 95 százalékánál nem túl súlyosak a tünetek. Az óriás Kína több mint 81 ezer betegéből csaknem 73 ezer már meg is gyógyult, és a fennmaradóak túlnyomó többsége is életben fog maradni.


Az Olaszországból vagy a spanyoloktól érkező elkeseredett videók futótűzként terjednek el, üzenetük egyértelmű: bármelyikük boldogan cserélne a jelenlegi magyar helyzettel. A fájdalmas tartalmak mellett a segítő szándék is terjed: az utcát egy piros kabátos nő szeli át, futva érkezik egy mozgáskorlátozotthoz, aki a lemerült akkumulátorú négykerekű járgánya mellett ballag, onnantól ketten tolják tovább. A könyvmolyok egymásra licitálva cserélik ki a kedvenc könyvek címeit, a gyengébb szeműek a varázsütésre megnyílt hangoskönyvtárakból válogathatnak. Ingyen hozzáférhetőek felejthetetlen koncertek felvételei a világ különböző pontjairól, a földkerekség legnagyobb galériáiban sétálgathatunk virtuálisan, a színházi közvetítések pedig kicsik és nagyok arcára csalnak mosolyt. Aztán ha elgémberedtünk az ücsörgésben, irány az erkély, annak híján kinyitható az ablak, vár a jógaszőnyeg, vagy elég csak felidézni a gyerekkori tornaórák gyakorlatai közül azokat, amiket a jelen fizikai állapotunk még elbír.

Meg fogjuk csinálni, túl leszünk rajta, ez nem kérdés.                                  

(Az írás a Balatonfüredi Napló 2020. évi 3. számában jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése